Bo Danerius CV

070-609 38 78. danerius@gmail.com

JOBB

RESA + DIVERSE. December 2015 bestämde jag mej för att resa mycket och länge och se lite mera av världen. Det gick nästan som planerat. Sen dess har jag jobbat med lite allt möjligt. En hel del web, lite print, lite företagspresentationer, med ungdomar, på bageri, volontärat med välgörenhet.

Maj 2008. BellaDante AB. Började som frilansare och blev sedan anställd. Kunder: Kogi, Crio, Bergslagens Yoga, Orkester Pop, Sjökrogen Katrinelund, Skadeteknik, Translegal. Jobbet har inneburit produktioner med print och web. Två stora katalog-produktioner för Kogi och sammanlagt sex stycken både stora och små web-sidor. Även produktblad, logos, ikoner och profilprogram. Plus en handfull musikstycken för video-presentationer. Intressantast och roligast har varit att ta fram och implementera varumärkesstrategier. Mest spännande har varit att bli nedflugen till Zanzibar för att bygga en sajt åt event-företaget Black Pearl.

Juni 2004. Laboratori Bebi. Prototypbyggare. Bebi är ett svenskt sportbilsprojekt som drivs med stor entusiasm och liten budget. Jag tillverkade enklare delar till bilen och en mängd mock-uper i olika material. Producerade även 3D-ritningar för externa leverantörer samt ansvarade för projektets viktlista.

Januari 2002. Egen verksamhet som tidnings-AD och skribent. Kunder: Medströms förlag, IDG International, Dagens Media, Insight Lab, Lärarförbundet, CAP & Design och Macworld. Mestadels som Art Director men även skribent och hård- och mjuk-varutestare. Blev headhuntad för att hjälpa till med att starta upp tidningen Studio.

Oktober 2001. Creative Director, Är Byrå. Startade tillsammans med tryckfaktorn Daniel Iseskog Är Byrå med inriktning på utveckling av print-on-demand-tjänster. Kunder: STA Travel, Arlanda Express, IPTE, Ekolsunds Slott, Pfizer.

September 2000. Senior-AD, Halogen AB. Delaktig i uppstartsfasen av företaget och jobbade i huvudsak med att få in nya kunder. Fick in Tetra Pak. Var Creative Director i gruppen som fastställde Halogen Internationals grafiska profil.

Maj 1995. Art Director, IDG International. Startade upp Sveriges största PC-tidning PC för Alla och Spel för Alla. AD/produktionsledare för tidningarna Spel för Alla, Internetguiden, MikroDatorn, Windows World och PC för Alla. Personalansvar för två anställda samt jobbade mot två frilansformgivare. Budgetansvarig och delaktig i upphandlingar för flera av tidningarna. Det var flera sidoprojekt förutom tidningarna och jag skrev lite musik till några av de. Jag började även att lära mej koda och skrev bland annat en applikation som felsökte och korrigerade texter. Den blev så lyckad att den fick bli standard på företaget och användes dagligen i drygt femton år. Fick även agera som modell vid några fotograferingar. 

Januari 1994. Art Director. Cosmos annonsbyrå. Ansvarade för Cosmos egna profilprogram, kampanjer för Bokpalatset och Cosmonovas tryckta material, några CD-releaser, bland annat Ted Gärdestads sista skiva.

Juni 1992. Art Director. Falck & Co annonsbyrå. Producerade Falck & Co:s 20-årsjubileumsbok, resebyrån Select Travels profilprogram och resekatalog, kampanjer för KFs inredningsavdelning.

1988. Postiljon. Kort sejour på Postens Cityterminal. Jobbade två-skift samtidigt som jag pluggade förberedande kurs på Berghs School Of Communication.

1985. Vårdbiträde. Startade på demensavdelningen på Södermalshemmet i Örebro. Flyttade till Stockholm och började på handikappboendet Färgargårdstorget. 

1981. Ljudtekniker. Frilansade live-tekniker i några år och fick sedan anställning som studiotekniker på Studiefrämjandet. Studion var under uppbyggnad och jag fick några lådor med utrustning och ansvaret att avsluta uppbyggnaden och få allt att fungera som tänkt.

UTBILDNINGAR

2009. Föreläsning SEO. En givande eftermiddag på Stora Hotellet med Jajja Communications som förklarade grunderna i sökmotoroptimering.

2001. Varumärkesstrategi och varumärkespositionering. En termin. Berghs School Of Communication. 

2001. Orienterande kurs i svetsning, tre dagar. Gas- och bågsvetsning, materiallära, svetsövningar samt säkerhet vid heta arbeten.

2000. Tvådagarskurs Emagic Logic. Övergripande kurs, musikproduktion i mjukvaran Logic.

1989-1991. RMI-Berghs reklamskola. Typografi, original, illustration, foto, kroki, bok- och magasinsformgivning, etiketts- och förpackningsformgivning, konsthistoria plus en mängd föreläsningar och specialuppgifter med betoning på kreativitet. Slutprojektet var en kampanj i samarbete med projektledare plus copywriter på skolan och expertpanel från externa reklambyråer. Praktiken bestod av två månader på Lintas i Stockholm och två veckor på MTV i London.

1998-1989. Förberedande kurs RMI-Berghs. En komprimerad och förenklad variant på kursen ovan.

1987. Grundläggande vårdbiträdesutbildning. 

1985-1987. Musiklinjen, Kävesta folkhögskola. Med vissa års mellanrum så tog Kävesta in en elev som fick studera komposition. Jag visste inte om det vid provspelningen när jag spelade ett eget stycke. Men jag kom in och blev en av de eleverna och hade gitarr som andraämne. På schemat: Palestrina och barock-kontrapunkt, tolv-tonsteknik, klassisk- och elgitarr, ensemblespel: pop och storband, körsång, solosång, musikhistoria, musikteori, gehör, konsthistoria. Mängder av konserter i samtliga genrer och praktik som musiklärare. 

1982. Grundläggande musikutbildning. Studiefrämjandet. Kurser i ensemblespel, improvisation, rytmik, gehör och musikteori. Väldigt kul och väldigt spännande kurs som gav såpass mycket merintresse att jag på eget initiativ studerade vidare själv och sökte till Kävesta folkhögskola

1979-1981. Grafisk utbildning Karolinska Läroverket Örebro. Foto- och blysättning, typografi, pannå-original, mörkrumsteknik, svartvit-repro, färg-repro, högtryck, offsettryck, bokbindning etc.

ÖVRIGA KOMPETENSER

Text. Skrivit tester av mjukvara men även how-to-artiklar och krönikor för tidningarna Macworld, CAP&Design, PC för Alla och Internetworld. Sjunger och spelar gitarr i olika konstellationer. Har gjort några somrar som heltidsmusiker men håller numera musicerandet på hobbynivå.

Allmänhändig. Hanterar med lätthet svarvar, fräsar och andra verktyg. Byggt fungerande prototyper i aluminium, stål, syntetiska kärnmaterial, trä med mera. Lång erfarenhet av elektronik och akustik. Har byggt egna gitarrer, mikrofoner, högtalare och modifierat elektronik.

IT. Formgivning. Hanterar både Mac- och PC-miljö, byggt egen PC. Office-sviten, Adobe-sviten plus några web-mjukvaror. Kan utföra grundläggande kodning i HTML/CSS/Javascript. Håller på att lära mej C/C++ och har hittills kodat några ljud-plugins som finns för nedladdning. Mjukvaror för ljud och film. Reaper, Logic Audio, Audacity, Reason, Final Cut, DaVinci. 3D/CAD. Cinema 4D + Cobalt.

Talar och skriver flytande engelska.

Har B-körkort.

Referenser finns naturligtvis.

070-609 38 78. danerius@gmail.com